Op het terras staat een kweekbak waar ik een aantal aardbeienplantjes, wat veldsla en een paar kruiden in heb gezet. Ook heerlijk ruikend citroenmunt en citroenverbena. Met de zon en genoeg water groeit het werkelijk als kool. Vandaag knipte ik wat takjes citroenverbena uit mijn eigen kruidentuintje en zette er heerlijke verse thee van.

Kun je niet goed slapen of last van nervositeit? Drink dan eens een kopje citroenverbena thee.

Zaaien en oogsten

In mijn vorige blog over de pluktuin in de maak zag je dat ik fanatiek aan de slag ben gegaan met het zaaien van bloemen. Ook zaaide ik wat munt in een grote bloempot. Maar hoewel de bloemzaadjes als een tierelier aan het kiemen zijn, blijft het in de pot met munt-to-be angstvallig zwart. Misschien moet ik nog even geduld hebben, maar ik kon het niet laten om in de kweekbak buiten een paar plantjes te planten waar je erg lekkere thee van kan trekken. Ik koos in het tuincentrum voor citroenmunt en citroenverbena en ze groeien beide erg goed.

Citroenverbena

Het lekker ruikende citroenverbena ken je misschien ook wel als geurig ijzerhard, of onder de Franse naam ‘verveine’. De blaadjes geuren naar citroen en het kruid heeft ook nog eens een geneeskrachtige werking. Kun je niet goed slapen of last van nervositeit? Drink dan eens een kopje citroenverbena thee. De thee zit ook nog eens vol met krachtige antioxidanten en is goed voor je maag- en darmstelsel.

Gezond én lekker

Als je je er even in verdiept, dan ontdek je hoeveel werkzame stoffen zo’n plantje bevat. Heel gezond dus, om af en toe een kopje ijzerhard thee te drinken. En het smaakt nog veel beter als het verse thee uit eigen tuin is. Giet kokend water over een takje citroenverbena, even laten trekken en eventueel wat zoeter maken met een beetje honing. Zo simpel en erg lekker!

(Let op: in verband met de medicinale werking van dit kruid kun je er als je zwanger bent beter niet te veel van drinken.)

Ook lekker

Verse thee uit eigen tuin kun je naast citroenverbena ook zetten van bijvoorbeeld:

  • Munt (Marrokaanse munt, citroenmunt)
  • Brandnetels
  • Citroenmelisse
  • Lavendel
  • Vlierbloesem (alleen de blaadjes)
  • Thijm

Rasp er voor de smaak eens wat geraspte citroen- of sinaasappelschil door of maak een combinatie van verschillende kruiden.

Smakelijk bakje!
Elske

Deze blog maakte ik in opdracht voor vtwonen! Ik maak content in opdracht en werk graag samen met merken en bedrijven. Groot of juist klein. Wil je hier meer over weten? Kijk dan even op deze pagina.
Al mijn blogs voor vtwonen vind je hier.

Over

Dat was weer een portie klein (woon)geluk! Op mijn blog geef ik je een kijkje in mijn leven, deel ik de mooiste plekjes uit Friesland en deel ik snelle doe het zelf projecten en grafische cadeautjes. Leuk als je een reactie achterlaat :)

4 Reacties

  1. Hier soorten munt in de kruidenbak om thee van te maken.Ik ga voor die citroenverbena ook eens zoeken in het tuincentrum de volgende keer.Van mijn ouders lavendel uit Portugal gekregen om thee mee te zetten maar ik vind er niets aan … blauw en ruikt raar vond ik. Bedankt voor de uitleg.

    • Hoi Carla, dank voor je berichtje! Oké dus de lavendel uit Portugal is geen aanrader om thee van te zetten. Ik ga ook nog een paar andere muntsoorten aanschaffen, want verse thee is toch wel heel erg lekker. Groetjes Elske

Laat een reactie achter