Wat een zalig weekend. Zomerse temperaturen in april, mijn neus is gewoon verbrand na de vele uurtjes buiten zijn. Ik ging aan de slag in de tuin om alles weer een beetje netjes te maken. De potten schoonmaken en vullen met verse bloeiers en Piet ging met de hogedrukspuit aan de slag om de terrastegels weer te laten blinken. Onze boot is nog niet helemaal klaar voor het vaarseizoen en er worden reparaties uitgevoerd aan onze steiger. Nog even geduld voor we weer weekenden kunnen rondzwerven op de Friese meren. Maar een weekend in eigen tuin was ook absoluut geen straf met dit prachtige weer. Het is april, en dat is de ideale maand om bloemen te zaaien. En wat is er mooier dan je eigen tuin vol bloemenpracht? Daarom aan de slag met de bloemzaad, bloempotten en aarde: pluktuin in de maak! Deze blog maakte ik voor vtwonen en hij is te leuk om hier niet te delen.

Poging 1: mislukt

Vorig jaar mislukte mijn self made pluktuin jammerlijk. Met enthousiasme strooide ik lukraak wat zakjes met bloemzaadjes leeg in onze perkjes. Het leek me wel wat, zo’n Engelse cottage-achtige border waarin de verschillende bloemen rijkelijk bloeien en je af en toe een handvol kunt plukken om thuis in een vaas te zetten. Maar helaas, mijn enthousiaste maar enigszins nonchalante aanpak was geen succes, want ik heb vorige zomer geen enkele bloem op zien komen. Laat staan dat er zelfgekweekte bloemen in een vaas op tafel stonden, waar ik met een gelukzalige blik naar kon kijken.

Take 2

Tijd voor een nieuwe poging. Bezint eer ge begint, dus ik heb me wat beter voorbereid op het kweken van bloemenweelde in eigen tuin. Deze keer ga ik de bloemen binnen voorzaaien, en zodra de plantjes groot en sterk genoeg zijn zet ik ze buiten in de tuin. Ik kocht een mix van bloemzaden die eenmaal uitgegroeid veel vlinders naar de tuin trekken en een zakje met zaadjes waar klaprozen in verschillende tinten uitkomen. Klinkt al prachtig, nu de uitvoering nog.

Woensdagmiddagklusje

Samen met dochter Yfke ging ik aan de slag. We zetten het aanrecht vol met terracotta potjes en vulden deze met verse potgrond. We zaaiden de bloemzaadjes met zorg in de aarde en schreven op houten labeltjes welke bloemen er in welk potje zitten. Met een bloemenspuit maakten we de aarde vochtig en we verplaatsten de potjes naar de vensterbank waar veel licht maar geen volle zon op staat.

Een paar tips

En nu regelmatig water geven en afwachten maar of de zaadjes goed uitkomen. Ik ben benieuwd of het deze zomer wel gaat lukken om een eigen pluktuin te creëren. In mijn voorbereiding verzamelde ik een paar tips die handig zijn om te weten voor je zelf aan de slag gaat met het voorzaaien van bloemen:

  • Gebruik geen tuingrond of oude potgrond, maar het beste is zaai- of stekgrond uit een zak van tuincentrum. Dat is schoon en mooi van structuur.
  • Schone grond dus, maar ook schone potten. Heb je geen voorraad bloempotjes? Gebruik conservenpotjes, blikjes of maak zelf zaaipotjes van closetrolletjes, eierdoosjes of kranten.
  • Beschrijf plantenlabels, wasknijpers of ijscostokjes met een potloodje en steek ze bij in het potje, zodat je weet wat en wanneer je hebt gezaaid.
  • Geef regelmatig schoon water.
  • Dek de potjes eventueel af met huishoudfolie om de zaadjes sneller te laten kiemen. Wel af en toe laten luchten en de folie helemaal verwijderen als de zaadjes uitgekomen zijn.
  • Zet de potten op een lichte plek.
  • Zodra de opgekomen plantjes een paar groene blaadjes hebben, kun je ze voorzichtig per plantje in een nieuw potje zetten om ze verder te laten groeien.
  • Na de laatste nachtvorst (ongeveer half mei) kunnen de plantjes in de tuin worden gezet.

Heb jij nog handige tips om de pluktuin in wording te laten slagen? Ik hoor ze graag!

Ik hoop je binnenkort een update te geven van mijn pluktuin in de maak. Hopelijk met een positief resultaat! Ben jij ook aan de slag met zaaien en bloemenpracht in je tuin? Hou me dan op de hoogte via Instagram. Vind ik leuk! Je vindt me hier: @elskeleenstra.

Tot snel, X Elske

P.S.: wist je dat je nog tot en met morgen (24 april) 19.00 uur mee kunt doen aan de actie vtwonen voorjaarshuis 2018? Ik schreef er eerder een blog over, met een aantal handige tips. Veel succes!

 

Over

Dat was weer een portie klein (woon)geluk! Op mijn blog geef ik je een kijkje in mijn leven, deel ik de mooiste plekjes uit Friesland en deel ik snelle doe het zelf projecten en grafische cadeautjes. Leuk als je een reactie achterlaat :)

Laat een reactie achter