DIY’s zijn leuk. Maar nog leuker is: Do It Together! Samen met Wimke, Mirjam en Suzanne besloten we om eens in de zoveel tijd samen een DIY-project uit te proberen. Mirjam en Suzanne kennen Wimke en ik nog van onze JoeperDePoepske-tijd: ze volgden twee keer een haakworkshop bij ons en via Twitter hielden we contact. Zaterdagavond was het tijd voor de eerste DIY-avond: zelf stempels maken! Helaas was Suzanne ziek maar met z’n drieën gingen we aan de slag. 

Wil je ook zelf stempels maken? Dit heb je nodig:

  • Een setje gutsen. Ik kocht ze bij Readkapke, superservice! 
  • Grote gummen (linoleum kan ook, maar ik zeg: gummen!). Hema of Action.
  • Carbonpapier.
  • Tekeningetjes om over te trekken.
  • Stempelkussen. Bijvoorbeeld bij Studio Stationery.
  • Papier.

Je neemt een leuke tekening/afbeelding waar je een stempel van wilt maken en legt deze met het carbonpapier op het stuk gum. Dus van onder naar boven: gum, carbonpapier, tekening. Overtrekken maar! Daarna staat je tekening op het gum gedrukt. 

Je kan er voor kiezen al het gum rond de tekening weg te halen of andersom: je gutst alleen de tekening uit. In het laatste geval wordt de stempel zwart en je tekening wit. Ik besloot om al het gum rond de tekeningen weg te halen zodat alleen de tekening zelf wordt gestempeld. 

En tadaa! Mijn eerste homemade stempel is klaar! Even testen op papier en eventueel nog een extra laagje weghalen. Niet moeilijk, niet duur en het resultaat is echt heel leuk!
Uiteindelijk maakte ik 3 stempels: een hartje, pijl en een plus-teken. Bij deze laatste pakte ik hup, een groot keukenmes en tsjak-tsjak-tsjak, klaar! (Ik sneed vroeger tijdens mijn bijbaantje in m’n studententijd regelmatig kaas, ik ben het niet verleerd.) Praktische aanpak, ik hou ervan!
Een aanrader dus, zelf stempels maken. Met linoleum werkt het ook prima (en is natuurlijk wat ‘echter’ stempelmateriaal. Maar gummen koop je overal en werken wat mij betreft ook super.
En nu stempelen maar! Wij bedachten de volgende stempelopties: natuurlijk op papier (je agenda, pakpapier, notitieboekje, kaarten enz.) maar ook op hout en vooral ook stof! Theedoeken, kussenhoesjes, leggings, t-shirts, beddengoed… Met stempelinkt speciaal voor textiel kun je alle kanten op.
Veel stempelplezier!
Over

Dat was weer een portie klein (woon)geluk! Op mijn blog geef ik je een kijkje in mijn leven, deel ik de mooiste plekjes uit Friesland en deel ik snelle doe het zelf projecten en grafische cadeautjes. Leuk als je een reactie achterlaat :)

5 Reacties

  1. Mooi vastgelegd, maar eh… kalkpapier i.p.v. carbonpapier is veel handiger voor stempels joh! 1. het is doorzichtig dus je kunt heel precies een afbeelding overnemen en 2.doordat je het er omgekeerd overdrukt heb je de afbeelding meteen in spiegelbeeld op de gum!
    Ik zal er ook nog eens een DIY voor maken, staat al heeeeel lang op de to do lijst.

Laat een reactie achter