Vroeger vond ik de naaimachine een vreselijk apparaat. Op de middelbare school was ‘Textiele werkvormen’ een van mijn mindere vakken. Ik was ongeduldig, de opdrachten niet cool. En het hielp vast ook niet dat de lerares nogal uit haar smuicheltje stonk, want veel vragen stelde ik niet. Gelukkig was daar mijn moeder die me uit de brand hielp en kon ik toch een voldoende noteren.

Maar tijden veranderen en zo’n twee keer per jaar ga ik een paar dagen helemaal los op m’n tweedehands naaimachine. Eerder maakte ik al eens een te gekke tipi-tent en in de vakantie ging te keer op 8 (ja acht!) back-to-schooljurkjes voor de famkes.

 

Ook als je niet zoveel ervaring hebt op de naaimachine kun je toch dit jurkje maken. Echt, het is zo simpel! Ik kreeg het patroon eens van mijn buurvrouw en sindsdien heb ik al meerdere exemplaren gemaakt. Op internet vind je ook diverse beschrijvingen, maar hier is mijn versie.

DIY T-shirtjurk
Je hebt nodig voor een jurkje:

 • Een t-shirtje (ik gebruik de gekleurde basic shirts van de Hema, die blijven ook na wassen mooi en lubberen niet).
 • Een metertje stof (katoen).
 • Naaimachine.
 • Stofschaar.
 • Eventueel patroontekenpapier.
 • Spelden.

Stap 1.

Haal het Hema-shirtje uit de verpakking. Je knipt het shirtje doormidden op de vouw die in het shirt zit. Tja, ik had al gezegd dat ik niet zo geduldig ben… Dus hup, je timmermansoog op scherp, schaar in de stof en knippen maar. Bij twijfel, of als je een ander shirtje gebruikt, pak je natuurlijk even je liniaal erbij. Houdt dan ongeveer 8 cm onder de oksels aan.
Stap 2.
De rok knip je uit een lap katoen. Ik hou van gezellige combi’s en versla in de keuze van leuke stoffen (dus daarom 8 jurken, ha!). Gebruik onderstaande tekening als voorbeeld (teken eerst even voor de zekerheid een voorbeeld op patroontekenpapier). Neem het t-shirt als richtlijn voor de breedte van de rok: ik knip de rok altijd aan weerszijden 3 cm breder dan het shirt (inclusief naad). Het shirt valt redelijk strak, dus als je de jurk nog fatsoenlijk aan en uit wilt kunnen trekken, is dit goede tip (ik leerde dit door ervaring). Meten is weten, dus bij twijfel altijd even het model nameten (de taille ruim, en dan delen door 2).
Voor een goede lengte meet je eerst de toekomstige jurkdraagster even op: neem de lengte van schouder tot iets boven de knie (ik hou zelf wel van een korte ‘Knofje-lengte’). Als je nu het shirtje met 1 cm overlap op de rok legt, dan kun je de totale lengte overnemen en weet je hoe je lang je de rok moet knippen. En later een stukje korter knippen kan altijd nog. Houdt wel rekening met 2 cm zoomruimte.
Knip een voorpand en een achterpand van de rok!
Stap 3.
Leg de twee rokdelen met de goede kant op elkaar. Even spelden voor het mooiste resultaat. Stik nu deze delen aan de lange zijdes aan elkaar met een rechte steek (zie onderstaande tekening). Heb je gestikt, dan haal je deze zijdes nogmaals onder de naaimachine door, maar dan met een zigzagsteek. Dus de naald gaat afwisselend in de stof en ernaast. Zo voorkom je dat de stof gaat rafelen.
Stap 4.
Even opletten nu. Je gaat nu het shirtje aan de rok naaien. Dit is een beetje lastig, want het T-shirt stretcht en de rok niet. Het rokdeel houd je zoals het was, dus nog steeds met de verkeerde kant aan de buitenzijde. Het shirtje steek je in de rok (niet binnenstebuiten) maar dan op de kop. Het halsdeel wijst dus naar de onderkant van de rok en de taille van het shirtje valt op de taille van de rok. Het T-shirt zie je nu dus niet, maar valt in de rok. Heb je ‘m nog? (Volgende keer maak ik een foto, beloofd).
Pak de spelden en speld eerst de zijnaden van de rok precies op de zijnaden het T-shirt. Daarna speld je middenvoor van de rok op middenvoor van het shirt. Daarna middenachter hetzelfde. Trek daarna de stof van het shirtje tussen de spelden net zo strak als het katoen van de rok en zet vast met genoeg spelden.
Dan stik je deze delen aan elkaar vast. Let op: onder de naaimachine heb je dus het katoen bovenop liggen en heb je geen last van irritante bewegende stretchstof (en hoef je geen naald te verwisselen). Ook deze naad werk je af met een zigzagsteek tegen het rafelen.
Stap 5.
Keer de jurk (ja het is nu een jurk!) om, met de goede kant naar buiten. Bijna klaar! Controleer nu even bij de toekomstige jurkdraagster hoe de lengte is of vergelijk even met je eerder gemeten totale jurklengte. (Tip: meet de totale jurklengte op vóór bedtijd van je prinses).
Het minste deel vind ik het maken van een goede zoom. Maar voor het mooiste resultaat maak ik een dubbele zoom met behulp van de strijkbout: vouw de stof 1 cm naar binnen en strijk een strakke vouw (kan een beetje lastig zijn ivm het klokmodel). Vouw dan de stof nogmaals om en strijk weer een scherpe vouw. Zet vast met spelden. Met een rechte steek naai je de zoom vast. Even opperste concentratie omdat je zo recht mogelijk evenwijdig langs de rand moet stikken.
Stap 6.
Knip overtollige draadjes weg en veeg eventuele zweetdruppeltjes van je voorhoofd. Klaar, het is gelukt! Eventueel kun je het jurkje nog versieren met een mooie applicatie of een lintje wat je vastzet met een mooie knoop.
Een fijn jurkje met blote benen. Of straks als het wat kouder wordt met een legging en een vestje. Of maak een versie met een shirtje met lange mouwen. De famkes zijn met deze back-to-school dresses helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar!
Hopelijk kun je uit de voeten met mijn werkbeschrijving. En als je er even niet uit komt? Gewoon je gezonde verstand gebruiken, nog even sneupen via google of je handige moeder/buurvrouw/tante/oma/zus/vriendin vragen!
Veel succes en plezier!
x Elske
Over

Dat was weer een portie klein (woon)geluk! Op mijn blog geef ik je een kijkje in mijn leven, deel ik de mooiste plekjes uit Friesland en deel ik snelle doe het zelf projecten en grafische cadeautjes. Leuk als je een reactie achterlaat :)

16 Reacties

 1. Wat een vrolijk en kleurig resultaat. Ik heb deze truc ook al meerdere keren uitgevoerd. Voor onze jongste dochter is het nog leuk, maar voor de oudsten voer ik nu andere projecten uit, zoals sweaters verbouwen en shortjes opleuken.

  Groeten van Juffrouw Mier

 2. Wat een leuke jurkjes. Mijn moeder maakte die een jaar of wat geleden ook voor mij en mijn zus! Ze zijn zo gemakkelijk en ik vond ze altijd geweldig om te dragen! Leuk dat zulke dingen weer terug komen!

 3. Heel leuk! Heb er zelf ook één voor m'n dochter. Je kan ook leuk sierband op de naad shirt/rok naaien en onderste zoom. Of een leuke afbeelding op het shirt strijken. Nog meer combineren!

 4. Och, wat jammer toch dat ik geen dochter heb 😉 Maar die tipi-tent kan ik natuurlijk wél maken voor zoon! En zo kom ik en passant nog op een ander idee, het naaien van een heus piratenpak. Ga ik daar eens een project van maken voor op mijn eigen blog.

  Grappig trouwens dat je schrijft dat je vroeger niet zo van de handwerkles was. Herkenbaar. Ik heb zelfs drop-out van een heuse mode opleiding. Ik had toen geen zin in doen wat anderen mij zeiden…. En nu, ruim 20 jaar later is mijn naaimachine mijn grote liefde.

  Ik vind je blog en de dingen die maakt trouwens prachtig, Elske! Ik lees je met veel plezier!

  Groeten,
  Montserrat

 5. Pingback: De ultieme DIY T-shirt Guide - Digitransfer

Laat een reactie achter