Varen in Friesland

Wat een zalige weken waren het, op en rond de Friese meren. Ik mis het zelfs een beetje, nu het weer niet meer zo zomers is en de vakantie alweer lang geleden lijkt. En dat terwijl we afgelopen maandag pas weer los gingen met school en werk. Maar ik houd hoop op nog een kleine zomerse bonus voor de herfst haar intrede doet en tot die tijd geniet ik nog even na met een paar kiekjes van een heerlijke vakantie: varen door Friesland!

Hoe heerlijk is het: je laadt je auto vol met tassen, boodschappen, je klapt de kofferbak dicht, rijdt de straat uit, trapt op de rem en parkeert de auto: de boot inladen! Niks geen ellenlange autorit naar warme oorden maar back to basic in onze eigen waterrijke provincie. Dat is echt vakantie voor mij: de rust, de ruimte, het simpele leven, en het samen zijn met ons gezin. Dat we zo weg kunnen varen met onze eigen boot, met onze eigen spullen, dat voelt meer dan super-de-luxe!

Met de boot door Friesland

Varen in Friesland

Varen in Friesland

Dorpjes en Marrekrite

We brachten de auto thuis en gooiden de trossen los. Twee weken lang rondtouren op het water. Van leuke dorpjes zoals Heeg, Grou, Eernewoude naar de leukste Marrekrite plekjes. Marrekrite plekken zijn ligplaatsen waar je gratis en voor niks enkele dagen achtereen mag liggen en al deze plekken zijn in de Friese natuur. Om de Marrekrite te steunen koop je elk jaar voor 15 euro een vlaggetje en het geld wordt besteed aan het onderhoud van de steigers en het ophalen van het vuilnis.

Ons favoriete stekje is met stip de Nije Kruzpôle: een eilandje midden op het meer de Fluessen. Je ligt in de kom van het eilandje en er is alle ruimte om te zwemmen, barbecuen, een kampvuurtje maken om marshmallows te roosteren en spelen. We kwamen er meerdere malen terug deze vakantie en ontmoetten er familie en vrienden. Ik testte er uitgebreid mijn nieuwe SUP-plank en ook de famkes peddelden er op los. Zelfs Simmer onze Friese Stabij ging een klein rondje mee. Als je me volgt op Instagram heb je vast en zeker de stories gezien die ik tijdens de vakantie maakte!

Mijn Friese Favorieten:

Varen in Friesland, ik kan het iedereen aanraden! Wil je ook eens varen maar heb je niet een eigen boot tot je beschikking? Een sloep of zeilboot huren kan op heel veel plaatsen rond de Friese Meren. Vlak bij ons in de buurt vind je Rufus Aan Het Water in Broek, waar je een zeilboot, een Friese platbodem of een sloep kunt huren. Je kunt ook overnachten in de boerderij, met een groep of klein gezelschap, en eten in het zeilcafé. Een heel fijn plekje, midden in het Friese Meren gebied.

Andere tips als je gaat varen in Friesland, of met de auto, fiets of OV het Friese gaat verkennen:

  • Omke Jan in Woudsend – bourgondische ontmoetingsplek om te eten, drinken en overnachten
  • Picknickers in Terherne – foodbar en restaurant
  • Haven Hegerwal in Heeg – om te overnachten met je boot of camper en/of te zwemmen aan het strandje.
  • Recreatiebedrijf de Koevoet – om te overnachten met je boot, met gezellig restaurant en verhuur van open zeilboten en visserbootjes.

Naast deze tips zijn er nog tal van mooie plekjes te vinden. Als ik er weer eentje tegenkom en ik heb mijn camera op zak, dan zal ik ze zeker met je delen. Mijn Friese Favorieten!

X Elske

Met de boot door Friesland

Varen in Friesland

 

Over

Dat was weer een portie klein (woon)geluk! Op mijn blog geef ik je een kijkje in mijn leven, deel ik de mooiste plekjes uit Friesland en deel ik snelle doe het zelf projecten en grafische cadeautjes. Leuk als je een reactie achterlaat :)

4 Reacties

  1. Fryslan is zo mooi! Blijf het ook altijd een luxe vinden dat we zo weg kunnen varen of wandelend naar het bos kunnen. Heerlijk!

  2. klaas'' skipper'' Beantwoorden

    Bjusterbaarlyk sa moai makke,, Fryslán is ek sa moai,,
    Rufus aan het water is zeker mooi, leuk, gezellig,, en zeilen met beleving,..
    Als skutsje skipper kom je over al in de provincie maar je hebt speciaal midden Fryslán..
    oant sjen ..

Laat een reactie achter