Omke Jan Woudsend

Herberch Omke Jan: wat een gave plek, deze oude boerderij waar Jan en Nienke een ‘boergondische’ ontmoetingsplek hebben gemaakt. De stolpboerderij ligt midden in het Friese dorp Woudsend aan de Iewal, pal aan het water en is onder leiding van Piet Hein Eek (ontwerp) en Iggie Dekkers (architect) compleet verbouwd. 16 maart dit jaar opende Omke Jan zijn deuren en wat een geluk, dit gezellige en mooie restaurant ligt op 20 minuutjes rijden van ons huis.

Ik nam de camera mee en ging op de koffie bij Omke Jan. En ik nam foto’s, heel veel foto’s! Kijk mee binnen en buiten in deze Friese Herberg waar je kunt eten & drinken, slapen en beleven.

Piet Hein Eek in Friesland bij Omke Jan

Omke Jan

Omke Jan

Ite & drinke – eten & drinken

Omke Jan is Fries, combineert oud en nieuw en serveert eten zonder fratsen in het restaurant met open keuken. Wat een fijne ruimte! Ik schuif aan de lange tafel en bestel een cappuccino. De tafel is, zo vertelt eigenaar Jan (Omke Jan is de oud-oom van deze Jan) gemaakt van grote planken gezaagd door de zaagmolen van Woudsend. Piet Hein Eek nam de planken mee naar Eindhoven en maakte er een pracht van een tafel van. Ik herken de hand van Piet Hein Eek in het gebouw, maar vooral zie ik de oude boerderij die opnieuw tot leven gekomen is.

De enthousiaste kok laat me sukade proeven die een hele nacht in de houtoven heeft liggen garen. De ingrediënten voor de gerechten op de menukaart worden zoveel mogelijk uit de streek gehaald: vlees van koeien die grazen in de weilanden vlakbij, snoekbaars en paling uit het meer en melk en ijs van de boer verderop. Gauw eens terug voor een etentje bij Omke Jan!

Omke Jan Menukaart

Omke Jan

Sliepe – slapen

Met eigenaresse Nienke mag ik uitgebreid rondkijken in de rest van de boerderij. We lopen door het voorhuis van de boerderij langs de kleine eetzaal of vergaderruimte met roze (wauw!) tafel en een klein keukentje in de oude bedstee. Via de roze trap in de mintgroene hal gaan we naar boven naar de sfeervolle hotelkamers. Omke Jan heeft drie gastenkamers en één studio, de blauwe kamer met ‘Muoike Antje’ op de deur. De kamers dragen allemaal een naam van één van de tantes van Jan. Muoike Aukje (tante Aukje) is mijn favoriet. Ik wil thuis ook zo’n kamer!

Omke Jan

Omke Jan en Piet Hein Eek

Ik hoef niet meer persé 2,5 uur in de auto richting Eindhoven, als ik de sfeer van Piet Hein Eek op wil snuiven. In 20 minuten rijd ik naar Omke Jan. Met het aankomende zomerweer ga ik gauw weer eens een borrel halen op het terras, met uitzicht op de molen en langsvarende bootjes!

Wil je ook op bezoek bij Omke Jan, voor koffie, een borrel, of lekker eten? Op de website vind je alle info, en een kamer reserveren kan ook.

Omke Jan
Iewal 44
8551 PT Woudsend
www.omkejan.nl

Fijne dag! X Elske

 

Over

Dat was weer een portie klein (woon)geluk! Op mijn blog geef ik je een kijkje in mijn leven, deel ik de mooiste plekjes uit Friesland en deel ik snelle doe het zelf projecten en grafische cadeautjes. Leuk als je een reactie achterlaat :)

3 Reacties

  1. Erg leuk om te merken dat we in Friesland ook steeds meer van deze leuke adresjes krijgen! Deze kende ik nog niet maar ga ik zeker eens uitproberen.

Laat een reactie achter