porselein DIY

porselein DIY

Eén van de leukste DIY-projecten die ik tot nu toe heb gedaan: porselein beschilderen! 
Men neme: 
 • een stapel servies (gescoord bij de kringloop)
 • porseleinpennen en/of porseleinverf (ik kocht ze hier)
 • inspiratie van bijvoorbeeld Pinterest

Ik ging weer samen met Wimke en Miriam aan de slag. Met een pot thee, later een wijntje en wat lekkers, hadden wij een top DIY-avond!

Bij de kringloop kocht ik voor een paar euro een gebakset: een grote gebakschaal met 9 schoteltjes erbij. Ik was nog op zoek naar nieuwe gebaksbordjes en nu kon ik mijn persoonlijke set maken. Vooraf had ik geen specifiek plan om op de bordjes te gaan maken. Het leek me juist leuk om te doen wat in me opkwam, met wat inspiratie van Pinterest bij de hand. 

Op mijn DIY-board op Pinterest vind je allerlei ideeën om op servies te schilderen/tekenen. Maar ook op m’n Printables-board vind je leuke tekeningen die je na kan maken of over kan nemen op je servies. Maak bijvoorbeeld met potlood een schetsje en trek deze daarna over met de porseleinpen. Of gebruik kalk- of carbonpapier om de tekening op je servies over te brengen. Let er op dat je van te voren even je servies afwast zodat de verf beter hecht.

Een vlieg, een wolkje met regen, een vlaggenlijntje, bloemen, gouden stippen… Mijn eigen favoriete exemplaar is onderstaand monster. 
Alle negen bordjes zijn klaar! De gebakschaal moet ik nog transformeren tot een masterpiece. Wordt vervolgd!

Ik gebruikte een porseleinpen waarbij je na het beschilderen het servies nog even een half uurtje moet afbakken in de oven (160 C). Daarna is het servies gebruiks- en vaatwasbestendig. Er bestaan ook porseleinpennen die je alleen goed moet laten drogen (zonder afbakken) maar het resultaat blijft dan minder lang mooi.

Een te gekke DIY! Weinig rommel, leuk resultaat. Wimke, Miriam en ik hadden een heel verschillend eindresultaat, maar alledrie erg mooi! Komende woensdag lees en zie je het eindresultaat van Wimke op haar blog. Ook een aanrader!

Tags:
9 Reacties
 • Pure by me

  28 oktober 2013 op 07:51 Beantwoorden

  Oh Elske,ik vind ze super..
  Voel het alweer erg kriebelen (En daarbij heb ik een wit en zwart servies van de I.kea dus dat zou leuk zijn om op de witte mokjes en borden te doen.
  Bestaan er ook witte porseleinstiften ??
  Groetjes Chris

  • Karlijn van der Wijk

   28 oktober 2013 op 15:54 Beantwoorden

   sorry dat ik antwoord, maar die bestaan!

  • Elske

   28 oktober 2013 op 20:18 Beantwoorden

   Hoi Chris, ja die bestaan dus! Bedankt Karlijn :). Ik vond het erg leuk om te doen en ga er zeker nog een mee aan de slag. Ook leuk om met de kids te doen!

 • Karlijn van der Wijk

  28 oktober 2013 op 08:45 Beantwoorden

  Zoals ik al op instagram zei, superleuk gedaan! Ik vind het vliegje en de gouden stippen ook erg leuk. Het is lekker ontspannend om te doen vind je niet? En zomaar iets wat in je opkomt te tekenen. Ik vind het ook zo leuk om op mooi servies te doen, dat geeft het net iets extra's.
  Erg leuk gedaan ook met de woorden op dobbelstenen erbij!

  • Elske

   28 oktober 2013 op 20:19 Beantwoorden

   Dank je Karlijn! Inderdaad een fijne bezigheid. Voor herhaling vatbaar!

 • Femke Dekker - ter Meulen

  28 oktober 2013 op 10:45 Beantwoorden

  Ik ben gek op DIY-en met porselein. Leuk idee! x Fem

  • Elske

   28 oktober 2013 op 20:22 Beantwoorden

   Dank je wel Femke! Het is ook een DIY naar m'n hart (en geeft zo weinig rommel, ook fijn 😉 )

 • Jackie

  29 oktober 2013 op 14:22 Beantwoorden

  Hey, je blog net ondekt, me like…
  Ik heb al tijden een bord klaar staan om even de oven in te schuiven, gewoon om te testen voor ik op mijn zo foute bloemetjes service ga tekenen…
  maar nu ik dit gezien heb maar gewoon doen !!

 • Karin GDoD

  31 oktober 2013 op 12:18 Beantwoorden

  Dat monster! geweldig

Schrijf een reactie